Shu puerh tea                                                 Sötétség shu shu pu’erh - a teakomposzt

-A sheng puerh természetes érési folyamata, a houfajiaohoufajiao, szó szerint utólagos érlelés , nevezzük azt fermentációnak, vagy sem, lassú, évtizedeken át érvényesülő folyamat. Kedvező eredményeket már 2-3 év érlelés is felmutat, de ezeket a teákat nehéz összehasonlítani egy évtizeden át érlelt társukkal. Ez nyilvánvaló hátrány, mert nehézkes, lassú, drága, nem is szólva arról, hogy a gondatlan tárolás jóvátehetetlen károkat okozhat a teában.

A Puerhhez hasonló préselt, érlelt teákat, szomszédos, sőt távolabbi tartományok is gyártanak és gyártottak. Ezek közül figyelemre méltóak a guangdongi és a liuani érlelt sötét teák, ezek gyorsított érési folyamatban készített félig fermentált teák. 1973-ban a két vezető teaüzem, a Kunming és a Menghai vezetői, évekig tartó guangdongi és liuani konzultációk után új teát gyártottak, amit shu, sötét, vagy főzött puerhnek neveztek. (Mások szerint ez a kísérlet már az 50-es évek elején megtörtént, jónéhány mesterségesen érlelt tea maradt fenn ebből az időszakból, de a tudományos alapossággal előkészített gyártási kísérlet kétségtelenül 1972-73-ra tehető.) A shu puerh gyártása, a mao cha eléréséig, a szárítás kivételével megegyezik a zöld puerhével; így az egymást követő fázisok a fonnyasztás, sodrás, gőzölés, újabb sodrás. A shu puerh, amit mától kezdve ünnepélyesen magyarul sötét puerhnek nevezünk sodrása jellemzően géppel végzett procedúra, melynek során a levelek jelentősen sérülhetnek, felszakadnak. (Persze találhatunk a puerh piacon vad fákról szedett, szinte egészben maradt óriás levelekből szabott sötét puerht is.)

A nyitott fermentációs folyamatot ezután egy érdekes kamrába zárják, ezt a műveletet rengong fajiao rengong, azaz ember által ellenőrzött fermentációnak nevezik.


A teát 1-1,5 méter magas dombokba hordják, meggőzölik és nedvesen tartják.
 

puerh tea fermentáció

   
A teadombot a fermentáció egyes szakaszaiban, más teákat a fermentáció teljes ideje alatt meggőzölnek és textíliákkal betakarják.
shu puerh domb hónapokon át
   
A takaró alatt, de magában az üzemben is szigorúan elenőrzik a hőmérsékletet és a páratartalmat, ugyanezt teszik magában a teadombban. A hőmérséklet és a páratartalom akkurátusan szigorú ellenőrzésével tartják kontroll alatta azokat a mikroorganizmusokat, amik a tea további életében jelentős szerepet kapnak.

hőmérő shu puerh

   
A tea fermentálódik, ami hőt fejleszt, a zárt körülményekben fejlődő hő lassítja a fermentációt. A teadomb lassan érik. Mára ez a mesterségesen szabályozott fermentáció végletesen kifinomodott és végtelen sok variációt adó folyamattá vált. Vannak teák, amiket 3-4 hónapig tartanak a teakomposztban, más teákat csupán 1-2 hétig. Közben a teát többször átforgatják és újragőzölik.

shu puerh fermentáció lapáttal

 
Innentől kezdve a lépések már megegyeznek a zöld puerh elkészítésével.  A teát átválogatás után lenzsákba helyezik, felcímkézik és préselik.
shu  puerh tea préselés - nem irodai munka
Ezután szárítják shu puerh téglagyár
Végül csomagolják Van Eyck: tea csomagolónő

 

Valójában minden attól függ, milyen terület, milyen osztályú levelei kerültek a gyárba és milyen teát akar piacra dobni a gyártó. Nagy jövőt ígérő, jó nyersanyagra támaszkodó, hosszú érlelést biztosító teát, esetleg, gyengébb anyagból, de idősebbnek, érettebnek tetszőt.


A shu puerh főleg az alacsonyabb árkategória vásárlóinak kiszolgálására leveles, szálas tea formában is előfordul, külön előnye, hogy az idő múltával értéke csak nő. Persze ne áltassuk magunkat, a 10 $-ért vásárolt, egykedvű, egyszerű puerhünk tíz év múlva sem lesz klasszis tea.


A shu puerh nem fekete tea a tea nyugati terminológiája szerint, hanem egy félig és utólagosan is fermentált tea. Ellenben kínaiul, szemben a szerintük vörösnek titulált fekete teával, éppen az: hei cha heicha, azaz fekete tea Hunanból, Guangdongból, Guanxiból, Yunnanból. Nekünk csak shu, vagy sötét pu'erh.

 

 

 

 
Ugrás az oldal tetejére