2001 Menghai 7572


2001 menghai 7572

 

 

1938-ban a kínai kormány megbízta Zheng Hechunt és Feng Shaoqiut, a valaha volt Kínai Tea Nagyvállalat két vezetőjét, hogy térképezzék fel és készítsenek tervet Yunnan teatermő területeinek gazdasági lehetőségeit illetően.

A következő évben elkészült anyag alapján  úgy döntöttek, hogy régiónként egy-egy nagyvállalatot hoznak létre a termelés teljes vertikumának igazgatására. 1940-ben Fan Hejun igazgatása alatt megalapították a Fo Hai (?Buddha Tenger?  ) Kísérleti Teaüzemet. Az első teatéglák, melyeknek neve  Fo Hai Teaüzem Dian Hong volt, egy évvel később hagyták el a gondosan megtervezett gyártósort.

1942-ben az éppen felszerelt, akkoriban modernnek számító üzemet, alig 1 héttel elkészülte után a japán fenyegetés miatt, hogy azok nehogy háborús célokra használhassák, leszerelték és elszállították. Ebben az időben még senki sem sejtette, hogy az üzem egyszer a világ legjobb teáit fogja gyártani. Az üzem feladata elsősorban a Menghai kistermelők összefogása volt. A történelmi hagyományoknak megfelelően Indiába, Myanmarba és Sziámba szállítottak teát exportra, az 1944 ?ben újrakezdődött termelés pedig csupán a Dian Hong fekete teára szorítkozott.

1952-ben a Fo Hai Teaüzem kibocsátotta első, azóta legendássá vált színes címkés sorozatait. Ezek a préselt, nagyformátumú zöld teák a Zhong Cha (nem fogják elhinni: kínai tea)  márkanév alatt futottak, ezek közül az első a Vörös címke volt, ezt követte a zöld, majd a többi.

Egy évvel később Xishuangbanna autonóm tartomány létrejötte után szinte azonnal Meng Hai Tea Üzemre változtatták a cég nevét. A Menghai (szó szerint "bátor tenger") már nevében elkötelezett volt az eredet iránt. Menghai egy város, de egyike a híres tea hegységeknek is a Mekongtól (vagy ahogy itt hívják, Lancangtól) nyugatra. 

2001 Menghai 7572

A cég és a modern teatörténelem legfontosabb dátuma 1973, amikor a Kunming és a Menghai Teaüzem közös kutatások eredményeképpen, de végül egymástól függetlenül kidolgozta a sötét pu?erh gyártásának eljárását. Menghai első sötét teája a ?73 vastag tégla?, vagy ahogy később hívták: a ? Kulturális Forradalom tea téglája? volt. Ezek a préselt teák túlfermentált, túlsütött teák voltak, minőségük semmilyen tekintetben sem felel meg a mai követelményeknek, mégis nagy értéket képviselnek a gyűjteményekben. A tea sikere azonnali és megállíthatatlan volt, már három évvel később központi irányelvben fogalmazták meg az akkor létezett három nagyvállalat (Kunming, Menghai és Xiaguan) részére, hogy növeljék termelésüket és kódolják a termelést. A Menghai kapta a 2-es üzemkódot. A 70-es évek vége felé a cég elsősorban leveles pu?erh-t gyártott és csuán két préselt sötét pu?erh receptet adott közre, ezek voltak a 7452 és a 7572.

A többi recept: 7542, 7532, 7582, stb az évtized végén került piacra. A nyolcvanas évek, általában szinén központi felügyelet mellett a hong-kongi, tajvani, majd a japán piac meghódításával teltek el. 1988-ban ennek jegyében saját márkát ( Dayi, azaz nagy levelű, nagyérdemű)   hoztak létre. Ennek középső ideogrammja emblémává válva mára egyedi módon azonosíthatóvá tette a Menghai Dayi teáit.



                                                                    Dayi embléma


1996-ban a céget a Xishuangbanna Menghai Tea Industry Co. Ltd név alatt privatizálták. 2004. október 25. óta a Menghai Teaüzem a Bowin Corporation tulajdona.

 

 2001 Menghai 7572

 

 

 

  Az itt látható és megkóstolható lepény mára 6 éves és a fent historizált legenda része. A legenda legfontosabb eleme maga a két évezrednél is régebbi yunnani teatermelés, mely történelme során fényes sikereket és sötét időszakokat is megélt. Éppen a Menghai Teaüzem létrejöttét megelőző időkben a pu?erh a túladóztató, nyerészkedő politikának köszönhetően egy-egy tiszavirág életű reformkísérlettől eltekintve gyakorlatilag halott volt. Éppen a Menghai és a Kunming Teaüzem létrejötte jelentette azt a mérföldkövet, ami a ma tapasztalható pu?erh őrülethez vezetett. A két üzem agrármérnökei az elmúlt időszakban elévülhetetlen érdemeket szereztek a kínai viszonyok között példás standardok és minőségi mutatók kidolgozásában. Mielőtt még azt hinnék, valamiféle termelési riportot írtunk megrendelésre, vessenek egy pillantást erre a teára. Ez egy Zhong Cha, azaz kínai tea márka: a fedőpapír tea mintáját Kína jele fonja körbe, nyolcszor ismétlődve. A kínai tea a világ minden tájára eljut ? ez a jelentése.

 

 Kissé megilletődötten vesszük kezünkbe a lepényt, ami celofánba csomagoltan érkezett. belül az eredeti papír csomagolás szinte minden lepényen sérült, növelve a korosodás illúzióját. Ez egy hét fiú lepény, azaz eredetileg hét darabot (7x 357 gramm=2,5 Kg) csomagoltak bambuszlevélbe és 12 köteget, mintegy 30 Kg teát egy ládába. A lepény hátoldala jól láthatóan, nagy, vaskos levelekből áll, a színe pedig bőségesen aranyló rügyekből. Most nem látszik, de tudni kell, hogy a lepény belseje egy harmadik méretsort rejt. A recept 7572 éppen ezt írja le, milyen területről származó, milyen szortírozású leveleket, milyen körülmények között kell fermentálni, majd lepénybe préselni. Állaga majdnem laza, egészen biztosan kézzel (ponosabban kőnehezékekkel) préselték.     

 

2001 Menghai 7572

 

A gondosan kimért 6 grammnyi teát kétszer mossuk át - az ördög még a teában sem alszik ? aztán nekikezdünk. Nem kísérem végig az olvasót a kóstolás minden egyes felöntésének, minden kis rezdülésén és színeváltozásán. Legyen elég annyi: a tea kóstolása közben nehéz megszólalni. Nem azért, mert katartikus, lenyűgöző ízorgiában van részünk, hanem mert a tea megfejtése mindvégig rejtve marad előttünk. Biztosan jelen van valamilyen lágyan vastag, csokoládés íz, de folyamatosan azt keressük, milyen jelzővel lehetne illetni a feltűnő, elhalványuló, majd továbbzsibbanó fűszereket. Én nem találtam a megoldást, pedig minden figyelmemet összpontosítottam. A tea mesélt, mesélt, én pedig hitetlenkedve hallgattam.  

    Nemrégiben egy pu'erh hívővel vitáztam. A vita tárgya a pu'erh korosodása volt. Az közismert, hogy a pu?erh érlelésének pozitív hatásaira véletlenül jöttek rá. Az állandóan változó, hektikus piacon a hong-kongi, tajvani éttermek tulajdonosai magukat védendő, jól betároltak a teából, így vették észre, hogy a raktárról előkerülő érlelt teák íze jelentősen gazdagodott. Vitapartnerem szerint a drámai változás inkább a zöld pu'erhekre jellemző, a sötétek igazából már csak tartják megszerzett formájukat. Ezen az oldalon még visszatérünk erre a témára, most legyen elég annyi, hogy ez a tea születésekor szinte ihatatlanul éles volt, a most tapasztalható, mentás, csípős fűszeresség is ebből az erőből táplálkozik. A kor jól látható a lepény külső oldalának fakuló színein. Pontosan így tompulnak és terjednek szét az ízek a nagypotenciálú teákban az idő múlásával. Mint egy csepp tinta a pohár vízben.

 

  Mi is történt a 7572 eredeti receptjének születési évében? Én még nem éltem, később, amikor az időt felfogni véltem és megpróbáltam magamnak meghatározni, mintegy keretek közé szorítani,  úgy gondoltam, 2000-ben 35 leszek, és az már legalábbis elegendő. Ez volt életkilátásaim, várható életem matematikai sarokköve. Mi történt 2001-ben? Túlléptem ezen a matematikán. Az azóta eltelt éveket már nem számolom, itt ízlenek a számban. A Menghai 7572-ben tovább ketyeg életem tea-órája.

 

Legyen egy teád MA!!

 

2001 Menghai 7572

 
Ugrás az oldal tetejére