A puerh tea hegységek

A puerh tea hegységek
Yunnan (云南 a felhőktől délre) hatalmas tartomány, négyszer nagyobb, mint Magyarország, hatalmas hegyekkel tagolt, nehezen járható vidék. A teatermelés a tartomány egész területére kiterjed. A puerh tea termesztése és feldolgozása földrajzilag k
A Hat Híres Teahegység
A történelmi puerh termelő tájak értelemszerűen a tea természetes élőhelyeihez kötődtek. Ezt a vidéket a XVIII. század elején hivatalosan is a puerh tea termő vidékének nevezik ki és Hat Híres, vagy Hat Nagy Teahegység (Liudachashan) 六大茶山 néven jelölik. A Hat Hires Teahegység tagjai mind Xishuangbanna tartomány Mengla nevű vidékén, Laosz, Vietnam és Yunnan határán helyezkednek el a Mekong (Lancang) folyótól keletre, összesen mintegy 800 km2 területen.
|
A Hat Teahegység neve először a XVIII században bukkan fel, de a teatermelés jóval korábbra, több, mint 1000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az idevándorló pu népcsoport az elődök nyomán hasznosítani kezdte a vad teafák „termését”. Kétszáz évvel később és ezt már a ma is élő ültetvényekből tudjuk, hozzákezdtek a tea saját ellátásukhoz szükséges műveléséhez. A helyzet 380 évvel ezelőtt, a Ming dinasztia végén kezdett csak megváltozni, amikor a központi hatalom szoros ellenőrzés alá vonta a határvidéket. Az itt termő tea értelemszerűen elkerült az ország és Délkelet-Ázsia távolabbi vidékeire, ezzel együtt Pu’erh városa adminisztratív és kereskedelmi központtá nőtt. A Hat Teahegység ekkor kapta a Híres nevet, a puerh tea ezekben a századokban híres volt jól eladhatóságáról és állandóan jelen volt a hódolati teák között. A hat híres teahegység olyan korban tett szert hírnévre, amikor az egész országban szinte kizárólag leveles zöld teákat készítettek, így a puerh hegységek telepesei a régi korok teahagyományaiból kifejlődött teáikkal új korszakot indítottak el. A prosperáló teagazdaság távolabbi tartományokra is vonzó hatással volt, Guangdongból ekkor vándorolt ide jelentős számú és a teaművelésben nagy hagyományokkal bíró Han kisebbség egybeforrasztva saját kézműves teahagyományait a helyi törzsek tudásával. Régi és új egy régi-új teában találkozott. A XIX. század elején az addig virágzó teatermelés és kereskedelem kettős veszélybe került. Egyrészt a korrupt Qing adminisztráció az addigihoz képest elviselhetetlenül magas adókkal sújtotta a teatermelést, ami gyorsan veszíteni kezdett népszerűségéből, de az igazi csapást az angolok lassú, kezdetben csupán kitartó, de végül eredményes próbálkozása jelentette a tea Észak-Indiában való meghonosítására. Sok egyéb piac mellett Yunnan hagyományos piacai is, így Tibet, maga India, Nepál is az angol adminisztráció által uralt tea befolyása alá került. A Pu’erhnek esélye sem volt az új versenytárssal szemben, a Hat Híres Teahegység lassan elnéptelenedett, a XIX század második felének törzsi harcai után pedig végképp feledésbe merült egészen a XX. század első harmadának végéig. A történet folytatása éppen mi vagyunk. |

A huszonhat tea hegység
A tea termelők tapasztalata szerint a hat híres teahegységben szedett és préselt tea volt a legjobb alapanyag az érlelésre. A hong kongi ínyencek csakhamar eredeti hegyi puerh teaként kezdték emlegetni és rendelni, a híres teahegyekből származó tea a jó tea szinonimájává vált. De a hat híres, hagyományos teahegység, Xishuangbanna távolabbi területein található magas területekkel kiegészülve valójában tíz, sőt több, mint két tucat, összesen huszonhat eredeti puerh termő terület. A többi fontos tea hegység:
|
Az ezeken a területeken szedett teának jól ismert tulajdonsága volt, hogy egyszerű szárítás és préselés után, a megfelelően tárolt tea, hosszú idő után, további, lassú átalakuláson ment át, ami különleges ízeket csalt elő.
Mára az eredeti Hat Híres Teahegység híre megkopott, nagyobb részük modern, ültetvényes teát gyárt, a súlypont áthelyeződött az újabb területekre. A XIX. század elején ugyanis olyan újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe, amelyek a Puerh kultúra zászlóvivőivé váltak.
|
Ezen kívül jónéhány területet kell megemlítenünk, már csak azért is, mert ezek adják a yunnani teatermelés nagyobbik felét. Ezek a területek normál ültetvényes tea
mellett félvad, vad teákat is termelnek.
|
|
Jinnggu |
|
Puerh |
|
Zhenyuan |
|
Puerh |
|
Jingdong |
|
Simao |
|
Fengqing |
|
Lancang |
|
Baoshan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|