A puerh tea osztályozása


A pu'erh alapanyagául szolgáló mao chát tízes skálán osztályozzák úgy, hogy a finomabb levelektől (1) haladunk a nagyobb méretű (10) levelek felé. Az első négy, finomabb fokozat hagyományosan a kisebb formák (tuocha, vagy tök alakú teák) alapanyaga, míg az ötösnél nagyobb levelek értelemszerűen lepénybe kerültek. Ma már ez a szabály is a múlté, bármilyen fokozatú levelet találhatunk bármilyen formában, talán a leveles, zöld mao cha a legritkább.


   A fokozat önmagában semmilyen formában sincs összefüggésben a minőséggel, sőt a legjobb teák kifejezetten nagy levelű (da-yi), 6-8-as fokozatú, szárral együtt szedett levelekből állnak. Itt egy 6711-es receptet látunk a Kunming Teaüzem Jixing márkájától. (Ez az a márka, aminek teája, a 9856 sötét puerh, a volt Tea Útja teaház áldozatos munkája eredményeképpen elhíresült nálunk.) Az 1967-ben alkotott recept Menghai vad teáinak 1-es, vagyis legkisebb rügyű teája. Mégis a képen jól látható, hogy már a rügyek is hatalmasak, de keverednek melléjük érettebb levelek is. Az 1-es ebben az esetben egy Mao Feng, egy rügy és egy felfeslett levél, nagylevelű teából, lepénybe ágyazva.


           2006 CNNP 6711

Ez pedig egy Menghai 7582-es lepény. A 8-as levelek elméletileg nagyobbak, mégis jól látszik, hogy ez a recept is elegendően sok rügyet tartalmaz, összességében pedig a Menghaiban nagyobbra osztályozott tea kisebb leveleket tartalmaz, mint a Yiwu teából álló, fent látható lepény.

2006 menghai 7582

A levelek osztályozása nem lineáris, könnyen értelmezhető rendszer. A rügy, vagy a kisebb méretű, fiatal levelekből összeállított tea nem feltétlenül jobb, mint az érett levél, és viszont.  Itt is különálló világot képviselnek a vad teák. Végsősoron a vad teafákról szedett teák igazolják legjobban azt az elméletet, hogy a tea végső minőségét nem a levél osztályozottsága, hanem a forma, az elkészítés és leginkább az eredet kombinációja adja. Sok tea kipróbálása után már megfelelő gyakorlatunk lehet abban, hogy egy lepényt csupán kézbefogva, megszemlélve képesek legyünk eldönteni a tea ízét és erejét. Ítélethozatalunk csak kis részben támaszkodik majd a levelek nagyságára. Ha tovább figyel minket, ezt is megtanulhatja.

 

 
Ugrás az oldal tetejére