A tea mint expresszionizmus

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

A fehér lótusz olyan mint a magyaroknak a bazsarózsa. Buddha tisztasága, ártatlanság és mégis

szenvedély és szerelem. Történelmi jelentősége a mongol uralom leverése és a későbbi fehér lótusz 

néven jegyzett mozgalmak révén a fehér lótusz a kínai történelmi és kulturális tudat elengedhetetlen 

része. Aki ezzel a névvel alapít teát, az legalábbis kompromisszumoktól mentes, szenvedélyes

receptet ígér. 

 

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

A fehér lótuszt a nyolcvanas évek végétől adták ki, legutóbb 2005-ben és 2007-ben. A 2007-es sorozat első darabjai még 

bambuszlevélbe kötve érkeztek, a későbbiek már az új Menghai stratégia részeként papírcsomagolásban. A 2005 előtti

időszak fehér lótusz teái a buddhista szerzetesek narancs köntösét öltötték magukra, a legutóbbi tiszta fehér.

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

A csomagoláson felül a művészi kalligrafikus felirat: Jin Zhen Bai Lan, azaz Ezüst (itt értsd: arany) tűk Fehér lótusz.  

Dayi Menghai nagylevelű teából készült.

 

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

 

A középen látható lótusz szirmaiban első látásra könnyű, közelebbről megvizsgálva meglehetősen nehezen

érthető felirat 

 

  • baloldalt  Juan, azaz kerek (értsd kerek formára préselt tea)
  • lent  a lótusz
  • jobbra a fehér
  • és újra csak az arany tűk
A pecsétírással nyomtatott jeleket egyáltalán nem könnyű megfejteni, kértem segítséget a Konfuciusz Intézetből és 
Kínából sokaktól, de nem kaptam meggyőző válaszokat. Kíani barátom időt kért, megkérdez egy tanárt is mondta, aztán
feladta. MEgfejtéseket köszönettel elfogadunk.

 

 

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

A tea elől hátul egyöntetű megjelenésű, nagyon impresszív, kizárólag tavaszi, ki nem bomlott rügyekből áll. Ez az 

alapanyag tulajdonképpen megegyezik a híres Yunnani Aranyvörös tea alapanyagával, a különbség, hogy azt túlnyomórészt

Simaoban szedik, ez a tea pedig Menghai. A földrajtzi távolság nem jelentős, Menghai teákból is készítenek ritkán fekete teákat

itt megízlelhetjük a kézműves fekete rügyteák és a hei cha-ként fermentált puerhek közötti különbséget. A fermentáció 

ennél a teánál 40 napos, enyhébb, mint a nagylevelű teák esetében, a felszín összképe világosan aranyló.

 

 

2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 

Az öntet mély alabástrom, rendkívül aromás, Unicum-szerű és helytállást, fizikai hozzáállást igényel. Emlékszem a tea avató 

felöntéseire még friss korából, ez a kép másfél évvel a tea elkészítését követően készült, azóta tovább világosodott és 

némileg enyhült, de az alapvető benyomás még mindig az, hogy brutálisan erős teához kölcsönöztük a testünk.

Utóíze hosszú, de még kaparó, 2010 környékén volt érezhető némi változás és csendesedett bársonyos aromákká.

Nem könnyű ajánlást adni ehhez a komromisszumoktól mentes teához, azt hiszem olyan teaivóknak való, akik életük jelen 

szakaszában minden reggel lendületet merítve indulnak nyerni, elérni, megváltoztatni. A finom részleteket kedvelők

úgy fogják érezni magukat, mint egy expresszionista kiállításon. És valóban Li Keran képei, vörösen izzó hegyei, összecsapó bikái

a fehér lótusz irodalomba és művészetbe oltott rokonai. De csak annak, aki úgy gondolja, hogy egy tea önmagában nem lehet 

művészet.


2007 Menghai fehér lótusz shu puerh tea

 
Ugrás az oldal tetejére