1999 Liuan bambuszkosaras tea


Az elmúlás édes íze

 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
 
Ez  most már tipikus poszthumusz tea teszt egy elmúlt teáról, bár 2-3 kosár még lapul belőle a szekrényemben, (régebben több tucat is volt).  De azok az idők és teák elfogytak. Sabaj, lesz más.  A Liuan bambuszkosaras teákat gyártó patinás Sunyishun 孙义顺 üzem is megszűnt, az elmúlt években többször próbálták újraéleszteni; sikertelenül. Az Anhui tartománybeli bambuszkosaras tea gyártása szövetkezeti és kis családi szinten folyik tovább.  Internetes és helyi aukciókon a cég teái tovább forognak és nagyon kedveltek. Ezeket a teákat Liu An Jin Zhai és Huo Shan járásban gyártják, a gyártás évszázadokra visszanyúló központja Lu Xi és Rong Kou falu Qimenben, a fekete teájáról ismert vidéken.   (A Qimen fekete tea története jóval a Liuan bambuszkosaras tea után következett a XIX. század utolsó harmadában.) 
 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
 
A liuan bambuszkosaras hei cha gyártása  ültetvényes zöld tea alapanyagból kezdődik, amit egymást követően és imételten, 4-5 fázisban erősen sodornak és sütnek, majd gőzölnek,  végül a kész leveles tea alapanyagot bambuszkosarakba töltik, bambuszlevéllel lezárják, a kosarakat pedig szorosan összefűzik. A dupla kosarakat hetesével pászmákba fűzik és a legvégén az egészet újra egy nagy 25 Kg-os bambuszkosárba zárják. Ennek még zöld bambusz az alapanyaga. A tea így egy teljesen organikus csomagolású környezetben kezdi második életét, ami érésének, változásának kezdete. Ez a mikrobiológiai fermentációs folyamat állandó íz, aroma változásban ölt testet, mígnem 7-8 év után a tea nemes, érlelt tulajdonságokat kezd mutatni. Természetesen ez az érés nem egyenlő a minőséggel, itt is ugyanúgy vannak jobb és rosszabb évek és tételek, mint más teák és borok esetében, azzal a különbséggel, hogy itt az érés körülményei még inkább meghatározóak. Mivel gombák és más mikroorganizmusok vannak jelen, ezért jobb, ha az érés nagyobb tömegben történik és a körülmények többé-kevésbé állandóak. Ne legyenek illúzióink, ezt a teát sem pincékben, vagy dohos szobákban érlelik, hanem az üzemek polcain és a teaházak raktáraiban. Mi több, az érés első évében a teát tulajdonképpen nyílt levegőn tárolják, csak egy tetővel védik az esőtől és a naptól.

 
 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
A teás kosarat lezáró bambusz tüskék
 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
 
A teát a puerh lepényekhez hasonlóan a teáról és a gyártó üzemről alapvető információkat közlő nei fei címkével zárják le. Aki a kosarat kinyitja, rögtön tudni fogja, mivel is van dolga. Ez itt egy logó nei fei, amin a Sun Yi Shun logója van. A kosárban van még egy, a Liuan teát ismertető információs címke is.  A képen jól látszik, hogy elsősorban érett, nagy leveleket használtak ehhez a teához. 

1999 Liuan bambuszkosaras tea

1999 Liuan bambuszkosaras tea


A tea felszínén fehér pöttyök, az érésben részt vevő mikroorganizmusok nyoma.

 
A bambuszkosárban a tea leveles formában helyezkedik el, de az idő múlásával a tea formázott teává áll össze. Némelyik bambuszkosaras tea olyan szoros, kemény formátumúvá válik, hogy késsel is nehéz fogást találni rajta. Ez a kosár 450 grammos és meglehetősen laza formátumú, egy kosáron belül több göbös, összetapadt lemezzel.

孙义顺

1999 már 13 éve múlt, az ilyen korú puerh teák közepesen, fiatal-érettnek számítanak. Mivel a shu puerh  tulajdonképpen ugyancsak egy hei cha, ez a megállapítás és megfigyelés erre a teára is érvényes. Amiért mi mégis szerelmesek lettünk, az a bájos, érett vénség, amit álcaként hord, talán a tárolás körülményeinek köszönhetően. A levelek viszonylag lazák, kevésbé törnek a kiszereléskor, de ez nem érdem, a legtöbb liuan, vagy liu bao levél nem egészben kerül a teáskannába. Szembetűnő viszont a levelek épsége, éles felülete, ami ellentétben áll az egész - a kosár külső és belső - megjelenésével. A több tucat kosár közül sokat penész borított, másokon moly, szú és egyéb kártevők nyoma látszott. A tea nem csak nekünk ízlett. A teáskosarat felbontva a tea felszínét szabad szemmel alig látható fehér pöttyök sokasága borítja. Penész. Ne idd a teát, ha ez a penész rozsdaszínű, vagy erős, egybefüggő, szürkéskék. Minden más esetben a teakészítés tea mosdatással kezdődik, mint minden oolong tea, hei cha, vagy fekete tea esetében; 100 C fokos vízzel a tea formázottságától függően  egy, vagy két alapos, de gyors felöntéssel, amit utána kidobunk. Az első felöntés ennél a teánál még halovány színű, csak a harmadik felöntéstől kezd erősíteni, vörös, bíbor árnyalatig mélyülve. Viszonylag korán, már a tizedik felöntés előtt kezdi színét veszteni, ami a tizenharmadiknál teljesen el is tűnik. Mi mégis tovább isszuk a már víz színtelen teát, mert egyvalami nem tűnik, nem változik; ott marad a csészében ízben és illatban elmondva, állandó vággyal töltve fel mozdulatainkat; ott van az orrban és az emlékezetben, amikor a tea már rég nincs többé; ez a végtelen, finom,  érett, emlékek rágta öreg tea édesség, ami egyszerre friss, gyógyító, el nem tűnő, és ami egyben az elmúlás íze is.
 

1999 Liuan bambuszkosaras tea


A tea elkészítéséhez egy öreg, hatvansa években készült japán agyagkannát használunk, amiben nincs szűrő. Elég kegyetlen fajta, a gyakorlatlan tea készítőt (magam is ilyen volnék) úgy bünteti, hogy minden nyílásán, az asztalt eláztatva egyszerre tódul ki tea és levél. A jó teakészítőt jó teával jutalmazza. 
 
Olyan hatékonyan működő, olyan jól eltalált íz ez, hogy biztos tagja az általunk szeretett, érett teák elit társaságának, egyúttal minden további hei cha keresésünk etalonja és vágya, amitől haszontalanabb és fölöslegesebb érzés nincs is teaivás közben. Jó barátok, régi vevők kapnak még majd egy-egy morzsát. Penicilinre érzékenyeknek nem ajánljuk. A gyártó nincs többé, a piacon keresgélve kaptunk egy próba kosarat, ami állítólag ugyanehhez a tételhez tartozik. Kihunyt, fáradt, rossz ízű teát kaptunk. Úgy tűnik az égiek úgy határoztak, maradjon csupán emlékezet és elmúlás.
 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
 
Annak ellenére, hogy öreg teáról van szó, tiszta, ragyogó az öntete. Újabb évek múlva tintafeketére fog mélyülni a színe.
 
1999 Liuan bambuszkosaras tea
 Díszében még élő, de már halott articsóka,  kortalan, mindig élő teaával
 
 
 
 
 
Ugrás az oldal tetejére