2004 Menghai 7562
|
|
Így válik emlékké minden, aztán az is eloszlik. 2004-ben csak egy darab tea volt, nem különösebben lényeges. Egy darabot azért félreraktam. Ma már ha nem is öreg, de öregecske és igazi kincs a szekrény mélyéről. Úgy telt el 8 év, hogy észre sem vettük, pedig beépült minden sejtünkbe, tapasztalatainkba. Ez az egy bölcsesség van - a változás. A tea szemtelenül mutatja meg mivé lettünk. |
|
|
|
Egyszerű papírcsomagolás, csak 2005-től kezdték kartonba csomagolni, ahogy ma is ismerhetik. Magáról a teáról már sokszor írtunk, egyike az első hivatalos, nagyüzemi gyártásba került shu puerh recepteknek hivatalosan 1975-ből, de sok kísérleti tea előzte meg. A tea különlegességét a harmonikus keverés (blend) adja, különféle osztályú - érett és rügyes leveleket tartalmaz, az érettebb levelek képviselik a polifenolokat (erő, test, aromák) a rügyek a nyers erőt (koffein, aminosavak) a megfelelő helyről származó, megfelelő erőt képviselő alapanyag egyensúlya megfelelő ízeket produkál. A friss shu puerhek élesek, bántóak, fél év után mélyülni kezdenek, de legalább 1-2 év kell, amíg megmutatják kellemesebb oldalukat. Így is sok tea van, ami híján van az egyensúlynak, bár nem állítom, hogy lelkesedésből, vagy tapasztalatlanságból eredően nem lehet kellemes akárkinek. Így van ez a világ felépítve: a csendes talán elfojt valamit és hiányát erővel kompenzálja, a kifelé erős pedig szokatlanul lágyat mutat legbelül. |
|
|
|
|
|
A teát egy japán yixing kannában (ez valójában nem yixing, hanem Tokoname kerámia - shudei - vörös agyag a neve) öntjük fel, ebben tanulták a japánok a szálas teák művelését. Ezek a kannák nagyon kézrevaló kis teremtések és archaikusak; nincs bennük szűrő, nem illeszkednek pontosan, elnagyolt a felületük és egyáltalán nem kényelmesek. A tea nem akar kifolyni a csőrén, csak pisil, aztán a fedő mellett orrán-száján dől. Mi értelme van ennek? Semmi. Pont annyi, mint a kurblinak az első autókon. Azért vannak más eszközök és azért tanultál teát, hogy tudd kezelni. Ha tudod, akkor tele van lélekkel és egészen más teát készít. Sűrű tintát, esszenciát, gyógyszert. |
|
|
|
A 7562 savanykás tea, ami a teák esetében karaktert és minőséget is jelent. Sok aminosavat jelent. Sok belső értéket. Ez a savanykás karakter idővel - és nyolc év már idő - testté és hosszú bizsergő utóízzé fajul. Hét nyolc felöntésig tartalmasan kiszolgál, utána, mint minden érett shu puerh színét veszti és egyre édesebb lesz. Tizenkétszer felöntjük, kint egy macska a fára menekül, és érezzük, hogy sikerült öt színt (öt elemet) egy pontba sűrítenünk. Élet elemmé. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |