Mansha tea hegység


Man Sha  Teahegység   Mansha cha shan   Nyugodt Víz, más néven Magvető hegység


Mansha hegység

             Guan Di császár temploma


Man Sha  a mai  Yi Wu közelében van a hagyományos Teahegységek legkeletibb és Puerh városhoz legközelebb fekvő tagja. adminisztratív központja Man Sha és Man La falu. Man Sha már magas (1700 m) hegység, a teaszedés igazi szezonális munkát jelentett, márciustól novemberig csupán pár helyben lakó család és sok idénymunkás szedte és dolgozta fel a teakirály fákról származó teát. Mansha helyi különlegessége a Yuan Bao tea. Ez volt az a tea, amit az ősi Kínában pénzként is használtak és amit 1796-tól hódolati teaként találunk az adóíveken.


Sztélé Manshában a XVIII. század végéről


Mansha sztélé részlet


A Man Sha Tea hegység a mai Meng La járásbeli Yi Wu várostól keletre található a laoszi határ fel. A teavidék központja Man Sha és Man La falu. A XVIII század, mint a többi teahegység esetében itt is a felemelkedés és a prosperitás korszaka volt, az 1500-1900 méter magas hegység lejtőit mindenhol tea borította, a Mansha a többi teahegységhez hasonlóan évi 500 tonna teát gyártott. A történelmi feljegyzések külön említik Tea Király falut, mint az egész régió legmagasabban fekvő települését, ahol mindössze 8 család évi 16 tonna teát gyártott, ami azt jelenti, hogy jelentős számú külső munkásnak adtak munkát.

  

A Man Sha találmánya volt az ún.Yuan Bao Tea, ami egy erősen préselt kis alakú korong volt, amit pénzként használtak a XVIII. század végén. A Mansha hegyi teák ugyancsak uralkodói beszolgáltatási kötelezettség alatt álltak.

Öreg teafa a hat híres teahegységben

 

 

A Man Sha hegység szerves folytatása a Yi Wu, ma az egyik legtöbbre tartott teát adja Pu’erhben.


Tovább a Yi-Wu hegységbe.

 
Ugrás az oldal tetejére