A puerh tea hegységek


liu da cha shan

 

A puerh tea hegységek 

Yunnan (云南  a felhőktől délre) hatalmas tartomány, négyszer nagyobb, mint Magyarország, hatalmas hegyekkel tagolt, nehezen járható vidék. A teatermelés a tartomány egész területére kiterjed. A puerh tea termesztése és feldolgozása földrajzilag k

 

A Hat Híres Teahegység

A történelmi puerh termelő tájak értelemszerűen a tea természetes élőhelyeihez kötődtek. Ezt a vidéket a XVIII. század elején hivatalosan is a puerh tea termő vidékének nevezik ki és Hat Híres, vagy Hat Nagy Teahegység (Liudachashan) 六大茶山 néven jelölik. A Hat Hires Teahegység tagjai mind Xishuangbanna tartomány Mengla nevű vidékén, Laosz, Vietnam és Yunnan határán helyezkednek el a Mekong (Lancang) folyótól keletre, összesen mintegy 800 km2 területen. 

 

 

A Liudachashan tagjai
 
(a névre kattintva rövid leírást kap a területről)
 
     
  Youle teahegység  
  Gedeng teahegység  
  Yibang teahegység  
  Mangzhi teahegység  
  Manzhuan  teahegység  
  Mansha  teahegység  
     

 

A Hat Teahegység neve először a XVIII században bukkan fel, de a teatermelés jóval korábbra, több, mint 1000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az idevándorló pu népcsoport az elődök nyomán hasznosítani kezdte a vad teafák „termését”. Kétszáz évvel később és ezt már a ma is élő ültetvényekből tudjuk, hozzákezdtek a tea saját ellátásukhoz szükséges műveléséhez. A helyzet 380 évvel ezelőtt, a Ming dinasztia végén kezdett csak megváltozni, amikor a központi hatalom szoros ellenőrzés alá vonta a határvidéket. Az itt termő tea értelemszerűen elkerült az ország és Délkelet-Ázsia távolabbi vidékeire, ezzel együtt Pu’erh városa adminisztratív és kereskedelmi központtá nőtt. A Hat Teahegység ekkor kapta a Híres nevet, a puerh tea ezekben a századokban híres volt jól eladhatóságáról és állandóan jelen volt a hódolati teák között. A hat híres teahegység olyan korban tett szert hírnévre, amikor az egész országban szinte kizárólag leveles zöld teákat készítettek, így a puerh hegységek telepesei a régi korok teahagyományaiból kifejlődött teáikkal új korszakot indítottak el. A prosperáló teagazdaság távolabbi tartományokra is vonzó hatással volt, Guangdongból ekkor vándorolt ide jelentős számú és a teaművelésben nagy hagyományokkal bíró Han kisebbség egybeforrasztva saját kézműves teahagyományait a helyi törzsek tudásával. Régi és új egy régi-új teában találkozott. A XIX. század elején az addig virágzó teatermelés és kereskedelem kettős veszélybe került. Egyrészt a korrupt Qing adminisztráció az addigihoz képest elviselhetetlenül magas adókkal sújtotta a teatermelést, ami gyorsan veszíteni kezdett népszerűségéből, de az igazi csapást az angolok lassú, kezdetben csupán kitartó, de végül eredményes próbálkozása jelentette a tea Észak-Indiában való meghonosítására. Sok egyéb piac mellett Yunnan hagyományos piacai is, így Tibet, maga India, Nepál is az angol adminisztráció által uralt tea befolyása alá került. A Pu’erhnek esélye sem volt az új versenytárssal szemben, a Hat Híres Teahegység lassan elnéptelenedett, a XIX század második felének törzsi harcai után pedig végképp feledésbe merült egészen a XX. század első harmadának végéig. A történet folytatása éppen mi vagyunk.

 

6 tea hg

 

 

 

A huszonhat tea hegység

 

A tea termelők tapasztalata szerint a hat híres teahegységben szedett és préselt tea volt a legjobb alapanyag az érlelésre. A hong kongi ínyencek csakhamar eredeti hegyi puerh teaként kezdték emlegetni és rendelni, a híres teahegyekből származó tea a jó tea szinonimájává vált. De a hat híres, hagyományos teahegység, Xishuangbanna távolabbi területein található magas területekkel kiegészülve valójában tíz, sőt több, mint két tucat, összesen huszonhat eredeti puerh termő terület. A többi fontos tea hegység:

 

Nannuo teahegység

  Menghai
Bulang teahegység
Menghai
Lao Man-e teahegység
Menghaiai
Bada teahegység
Menghai.
Mengsong

Menghai
Bangwei

lancang


Az ezeken a területeken szedett teának jól ismert tulajdonsága volt, hogy egyszerű szárítás és préselés után, a megfelelően tárolt tea, hosszú idő után, további, lassú átalakuláson ment át, ami különleges ízeket csalt elő.

Mára az eredeti Hat Híres Teahegység híre megkopott, nagyobb részük modern, ültetvényes teát gyárt, a súlypont áthelyeződött az újabb területekre. A XIX. század elején ugyanis olyan újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe, amelyek a Puerh kultúra zászlóvivőivé váltak.

 

 

  Yi-Wu teahegység   Mengla

Banzhang teahegység   Menghai

Jingmai teahegység   Lancang
  Kunlu teahegység   Puerh

Pasha teahegység   Menghai


   
  Wuliang   Hengduan
  Yongde   Hengduan
  Mengku   Lancang


   

 

 

Ezen kívül jónéhány területet kell megemlítenünk, már csak azért is, mert ezek adják a yunnani teatermelés nagyobbik felét. Ezek a területek normál ültetvényes tea

mellett félvad, vad teákat is termelnek.

 

  Jinnggu     Puerh
Zhenyuan Puerh
Jingdong Simao
Fengqing Lancang
Baoshan

 

Menghai, Mengla és a Hat Híres Teahegység

 
Ugrás az oldal tetejére