1999 Öreg teafák öreg teája


öreg öntet

 

 

A puerh piacon egy rakás ilyen és ehhez hasonló tea volt és van. Leginkább persze volt, abban a formában, ahogy itt látjuk. 

Se címe, se neve, se anyja, se fia. Bambuszlevélben 5 forma, leginkább tégla, leginkább csupaszon, néha papírban.

A papírnélküli, névnélküli egy kiló huszonötdekás kocka a puerh tea piacának örök szereplője. Olyanníira így van ez, hogy

patinás cégek kötelező módon jelentetnek meg ilyen, érésre szánt teákat, amik aztán amolyan kakukktojsként jelennek meg az 

egyre elegánsabb és szebb nyomtatású papírba, selyembe, ki tudja mibe csomagolt teasorozatok között.  Régen persze nem érésre, 

hanem fogyasztásra szánták, eszükbe sem jutott évjáratot és hasonló jelöléseket nyomtatni rá. Ez még a XX. század legvégén is így 

volt, így a fenti és lenti teakockákon sincs semmiféle különleges jelzés. Nyissuk ki hát szemünket, orrunkat és nézzük, mi vár ránk.



CNNP öreg teafák öreg teája

 

 

Az első két kép egy 90-es évek elejéről származó sheng puerh fotója, az itt fent virító másik kettő egy 1999-es évjáratú, 

Malajziában érlelt shu puerh teáról született. Ez utóbbit maga a gyártó Kunming Teaüzem küldte trópusi érlelésre papírcsomagolás 

nélkül. Az öt teatégla egy papírcsomagolásban foglal lazán helyet, elősegítve a minél gyorsabb utóérést. Az első és a második 

tea minden tekintetben különbözik, azon kívül, hogy az egyik sheng, amsik pedig shu, az első tea jól láthatóan csak rügyekből áll, 

a második kizárólag a legnagyobb osztályú, érett levelekből.


Mindkettőn jól látszanak ugyanakkor az érés nyomai és annak végrehajtói, az apró gombák, ugyanazok, amiket az élelmiszeripar 

számtalan területe hasznosít. 20 év után a sheng felszíne és öntete is sötét lesz, íze lélekemelően finom, akár meg se kóstoljuk, 

tegyük el ünnepnapokra, de milyennek mutatkozik egy ilyen öreg fákról  szedett öreg levelekből álló öreg tea?

 

1990 érlelt sheng puerh



Az öregség jegyei egyformák lesznek mindkettőn, ráadásul mindkettőt ugyanaz az anya szülte, a Kunming Tea Factory ugyebár

finoman savanykás, pincés jelleget kölcsönözve a teafogyasztók nagy örömére. 

Az ilyen nagy levelű teák mindig édesek, ennek megvannak az egyszerű kémiai okai. Ráadásul koffeinben is gyengébbek, emiatt még 

puhábbak és édesebbek. De ez a puhaság, ami mély ámbrás illatokat és ízeket jelez előre, egyúttal a gyengeség jele is, a tea nem 

támad, kevéssé frissít, viszont jóval aromásabb és ízletesebb lehet. Nam vagyunk jósok, csupán az elénk táruló jeleket elemezzük,

a lazán egymásra rakott, bőrszerű leveleket, a kikandikáló szárakat, a világos és sötét tónusok váltakozásait, ami annak a jele,

hogy a teát gyengén fermentálták. A teát érlelésre szánták, az utókornak, legyen meleg, finom, andalító. 

Ha gyengén fermentálják a nagy leveleket, akkor oolong szerűen illatosabb, virágosabb aromák előállításra nyílik lehetőség.


CNNP öreg teafák


Tapogatás, gondolkodás, vizsgálódás, szagolgatás után a tettek mezejére lépve felöntjük a teát és megállapíthatjuk, hogy akár

politikai elemzőnek is jók lennénk, a fent felsorolt, leírt jelenségek és tulajdonságok együttállása esszencia szerűen méy, már-már

lehullott diólevelelekből képzett kupacba való gyerekkori ugrálást vetít teaházunk emlékfalára, miközben a tea legurul torkunkon és 

tovacseng fülünk mögött az utóízek gazdag emléktárában. Elégedetten dűlünk hátra, bekövetkezett az, amit vártunk, amit előre láttunk. 

Így lett vizsgálódásunk révén tapasztalatunk, még mielőtt megtörtént volna - emlék.  A tea egyetlen hibája (tulajdonsága), hogy 

viszonylag rövid, 8-10 felöntésig  marad társunk, aztán elhasal a tálcán, de mi nem bánkódunk, hanem felkelünk az asztaltól és 

valami fiatalabb - szinte szőke impresszió felé indulunk, olyan élmény vonzásában, ami kevésbé megjósolható, vagy legalábbis 

változó kimenetelű találkozásnak mutatkozik.

De erről majd máskor. A tea nem volt felejthetetlen élmény, csupán megfelelően finom, ismerős, kiszámítható és adakozó, mint egy

jóságos, külföldi nagybácsi.


Cnnp öreg teafák öreg teája

 

Sötét múlt


öreg öntet

Bordó íz

öreg öntet


 
Ugrás az oldal tetejére